Cuprins:
1. Ce este un geam termopan ?
2. Cate camere poate sa aiba un geam termopan ?
3. Ce inseamna geam termopan cu 5 camere ?
4. De ce este importanta grosimea profilului ?
5. De ce este foarte importanta compartimentarea profilului ?
6. Cum alegem cel mai potrivit profil pentru noi ?
7. Recomandarile noastre
Ce este un geam termopan ?
Majoritatea persoanelor stiu ce sunt termopanele, insa pentru cei care nu stiu, se refera la acea structura tip sandwich, prin care doua si mai noi trei (tripane) foi de sticla sunt lipite cu ajutorul unei baghete si sigilii, avand gaz inert in interior.
Astfel rezulta o structura puternica, durabila, cu capacitate de izolare termica inalta, insa care pastreaza transparenta si luminozitatea necesara ferestrelor.
Geamurile termopan pot fi realizate sub diferite caracteristici in ceea ce priveste tipul de sticla, grosimea baghetei folosite, tipul de sigiliu si altele, care determina calitatea finala a produsului.
Cate camere poate sa aiba un geam termopan ?
Numarul de camere al geamului se refera la compartimentarea profilului.
In functie de numarul de camere se stabileste si grosimea sau adancimea de montaj a profilului. Numarul de camere poate varia intre 3 si 7.
De obicei numarul de camere al profilului este asociat cu grosimea acestuia.
Insa aceasta regula nu este general valabila, fiind si alte aspecte importante in realizarea produsului final de o efcienta termica mare.
Este importanta cunoasterea acestor repere pentru ca daca se opteaza pentru un numar mare de camere dar se pastreaza adancimea profilului, izolarea nu va fi la fel de buna.
Profilul in intregime asigura protectia termica si fonica, dar si rezistenta, iar datorita contactului cu exteriorul destul de mare, calitatea geamului este direct responsabila cu protectia solara, termica si fonica.
Ce inseamna geam termopan cu 5 camere ?
Unele persoane confunda numarul de camere cu numarul de foi de geam. Insa termenul se refera la structura tamplariei.
Daca pornim de la ideea unui profil simplu dreptunghiular, e de la sine inteles ca una din laturi va fi expusa in exterior si alta in interior.
Aerul are un coeficient de transfer termic bun, insa in cazul temperaturilor scazute iarna, se pare ca un singur strat nu este suficient.
Termopanele practic vin cu solutia de a crea mai multe straturi drept bariera intre aerul din exterior si cel din interior.
Aceste straturi despartitoare impart dreptunghiul simplu de baza, in diverse sectiuni, care se numesc camere.
Automat un profil cu 5 camere este mai gros decat unul cu trei, insa cu toate acestea se incadreaza in grosimea zidului.
Primele modele de termopane au fost construite cu 3 camere apoi cu 5, care bineinteles ca sunt mai eficiente din punct de vedere termic decat modelele anterioare cu 3 camere.
Profilul cu 5 camere se potriveste pentru proprietarii care dispun de un buget mediu, nu vor sa faca o investitie foarte mare insa isi doresc izolare termica si fonica.
Astfel obtin un raport calitate/pret foarte bun.
Acest tip are o adancime constructiva de 70 mm, izolarea termica Uf= 1,3 W/m²K, izolare fonica pana la clasa 5, etansarea impotriva curentilor de aer sau averse pana la clasa 4.
Deci este potrivit pentru constructii de calitate superioara si pentru case cu consum redus de energie si pentru ferestre si usi de balcon.
De ce este importanta grosimea profilului ?
Multi proprietari cauta un termopan de grosime cat mai mare si cu cat mai multe camere, fara sa stie ce inseamna de fapt acest lucru.
Asta inseamna ca termopanele cu 7 camere nu sunt neaparat cele mai bune, ci este importanta si latimea profilului.
Geamurile si usile din termopan sunt realizate din profile cu anumita grosime a peretelui exterior si densitate a interiorului.
Clasa profilului este determinanta in alegerea ferestrelor, alaturi de montaj.
Profilele din clasa A sunt ideale daca doresti sa montezi geamuri cu pachete de 3 foi de sticla si pentru zonele in care este diferenta mare intre vara si iarna, deci perfecte pentru tara noastra.
Grosimea peretelui exterior ofera o impartire a profilelor astfel:
Clasa A: se refera la grosimea peretelui exterior de minim 3 mm si este potrivit pentru conditii de temperatura foarte scazuta pe timpul iernii
Clasa B: grosimea peretelui exterior este de minim 2.8 mm
Clasa C: recomandat in zonele cu climatul cald.
De ce este foarte importanta compartimentarea profilului ?
Unul din motivele pentru care termopanele sunt mai eficiente energetic decat ferestrele clasice este modul de compartimentare a interiorului, cu mici camere de aer.
Aceste compartimente practic creeaza mai multe perne de aer care cresc eficienta energetica.
Dincolo de numarul de camere al profilului, este importanta adancimea de montaj si clasa profilului.
Asta nu inseamna ca un profil cu 3 camere nu poate izola bine, insa pe de alta parte profile din clasa A cu 3 camere nu exista, deci optiunile trebuie cantarite foarte bine.
Cum alegem cel mai potrivit profil pentru noi ?
Cum am mentionat anterior, sunt mai multe aspecte de care sa tii cont cand alegi profilul termopan:
-Clasa: adica grosimea peretelui exterior al profilului, in functie de necesitati si zona in care locuiesti.
-Numarul de camere: numarul de camere contribuie la izolarea termica si fonica.
-Adancimea de montaj: reprezinta latimea profilului si este recomandat sa tii cont de clasa profilului pentru ca multe persoane aleg solutia mai ieftina adica un profil de clasa B cu adancime de 80 si 82, care nu va atinge performantele unui profil de clasa A dar cu profil de 76 mm.
-Coeficientul termic: poate nu intelegi exact ce reprezinta, insa mai pe scurt, cu cat este mai mic cu atat se pierde mai putina caldura.
Recomandarile noastre
Inainte de a alege un profil pentru ferestre, nu tine cont doar de unul din aspectele mentionate, ci ia in considerare intreg ansamblul de elemente, care in final iti vor asigura facilitatile necesare.
Toate aceste denumiri si clasificari pot fi coplesitoare pentru cineva care nu este in domeniu, de aceea poti contacta serviciul clienti iar specialistii nostri iti vor oferi raspunsuri la orice intrebare.