Cuprins:
1. De ce este indicat sa reconditionam usile vechi?
2. Ce tipuri de usi putem renova cu succes?
3. Care sunt ustensilele necesare pentru aceasta operatiune ?
4. Care sunt etapele de parcurs ?
5. Ce greseli trebuie sa evitam ?
6. Recomandarile noastre
De ce este indicat sa reconditionam usile vechi?
O usa veche poate avea elemente arhitecturale care ofera personalitate si un design aparte, de aceea are sens sa o reconditionezi mai degraba decat sa o inlocuiesti.
In plus costurile sunt mai mici pentru reconditionarea unei usi, decat ar costa sa cumperi una noua care imita un model similar.
Nu suntem obisnuiti sa restauram sau reconditionam, ci mai degraba aruncam si inlocuim.
Insa acest curent din sfera vintage a capatat popularitate in ultimii ani, probabil pentru ca oamenii au realizat ca nu tot ce e nou este mai bun sau durabil.
O usa din lemn masiv vechi, este foarte durabila si poate rezista cateva generatii insa inainte de renovare trebuie sa faci calculele sa vezi daca se merita investitia.
De cele mai multe ori reconditionarea costa mai putin, mai ales privit pe termen lung in privinta valorii pe care o poate adauga casei tale.
Unele persoane ar putea privi cu ochi critici mentinerea facilitatilor cum ar fi eficienta energetica a unei usi restaurate.
Insa se pare ca performanetele raman aceleasi, oferind cele mai bune conditii pentru locuit in acea casa.
Ce tipuri de usi putem renova cu succes?
Daca esti norocosul posesor al unei usi de intrare din lemn masiv, sau un model clasic, este o mare oportunitate sa faci din aceasta usa o adevarata bijuterie care va adauga valoare locuintei tale.
Cu atat mai mult daca este vorba de usa de la intrare.
Estetica este importanta insa dincolo de aceasta usa isi va pastra calitatile si functionalitatea pentru mult timp si va impresiona pe oricine iti trece pragul.
Usile din lemn decojite sau zgariate pot arata inestetic, insa asta nu inseamna ca nu pot fi facute sa arate ca noi.
Poate fi dificil sa iti imaginezi o usa folosita ani de zile, supusa la zgarieturi, lovituri, cu defecte vizibile ca ar arata bine dupa renovare, insa aminteste-ti ca sub toate acestea este lemn rezistent.
Care sunt ustensilele necesare pentru aceasta operatiune ?
In cele mai multe cazuri renovarea nu este atat de dificila si ar trebui facuta intr-un garaj sau anexa, pentru a avea suficient spatiu de miscare si a nu face mizerie si praf.
Ustensilele de baza necesare sunt:
-Surubelnita
-Racleta
-Smirghel
-Dizolvant/decapant pentru vopsea
-Umplutura pentru lemn
-Pensula
-Vopsea
-Produse pentru finisare.
Care sunt etapele de parcurs ?
-Indeparteaza foaia de usa: si toate accesoriile inclusiv manerul, balamalele si altele. Daca acestea sunt rezistente si in stare buna le poti lustrui si da o fata noua. Acestea pot pastra aspectul uimitor al usii si ar fi pacat sa renunti la ele daca sunt in stare buna.
-Indeparteaza vopseaua exterioara: acest pas poate fi un cosmar pentru multe persoane, care se gandesc la slefuire si tot praful care se aduna, mai ales daca vopseaua este tip vechi. Acum exista produse pe care le aplici peste vopsea, lasi sa actioneze cateva ore si apoi vopseaua se indeparteaza usor.
-Pregatirea usii: cu un slefuitor cu smirghel, pentru a oferi o imagine mai buna asupra usii si a te lamuri unde e cazul sa folosesti umplutura pentru lemn pentru a repara defectiunile. Gaurile mari si adanci pot fi greu de umplut dintr-o singura miscare. La final niveleaza bine incat sa fie neteda si aliniata cu restul usii.
-Conservarea usii: pentru ca usile sa reziste mai mult, daca nu sunt tratate corespunzator pot ceda in urma amenintarilor biologice cum este mucegaiul, insectele si umezeala. Tratarea usii cu un strat de conservant de calitate pentru lemn inainte de aplicarea stratului de baza va proteja lemnul de aceste amenintari biologice. Asigura-te ca respecti timpii de uscare indicati de producator dupa aplicare. Desi in mod normal se usuca in cateva ore, pentru a se definitiva procesul este recomandat cateva zile, pentru a se evapora complet din lemn.
-Vopsire: odata ce usa a fost demontata, umpluta, slefuita si conservata, urmeaza partea finala si anume aplicarea stratului e vopsea speciala pentru lemn care sa reziste la intemperii. Daca alegi o vopsea ieftina s-ar putea sa repeti procesul pentru cativa ani.
-Feroneria: finalizeaza usa adaugand feroneria restaurata sau alta noua.
-Atarna usa: dupa ce s-a uscat complet, pune usa inapoi la locul ei.
Ce greseli trebuie sa evitam ?
Daca nu respecti pasii de finisare si restaurare s-ar putea sa fii nevoit sa restaurezi de la capat usa in cativa ani.
Retine ca lemnul este un material organic care se modifica odata cu caldura si umiditatea asa ca alege un finisaj flexibil pentru lemn.
Ai grija sa iti acoperi nasul si gura in timp ce finisezi si sa lucrezi cu manusi de cauciuc pentru a nu inhala praful si substantele chimice.
Recomandarile noastre
Desi putini apeleaza la acest lucru, ar trebui sa privim cu alti ochi renovarea usilor.
Mai ales cele vechi, din lemn care rezista cateva generatii.
Cu atat mai mult cu gropile de gunoi sunt pline pana la refuz.
De aceea putem sa alegem aceasta alternativa mai putin costisitoare a renovarii usilor vechi.
Partea buna a unei usi vechi de lemn este ca ii poti oferi oricand un aspect nou, de aceea acorda-i atentia si respectul cuvenit.
Iar daca este vorba de usa de la intrare, va face toata diferenta in aspectul general al casei.