-----------------------------------------------
Cuprins:
1.Cand montam ferestrele
2.Cum se monteaza ferestrele termopan
3.Alege pentru viitor
-----------------------------------------------
Ferestrele au un rol important in constructia fiecarei locuinte.
Trecand peste rolul principal de sursa de lumina naturala, care ii permite luminii solare sa patrunda in interior pentru a lumina casa pe timpul zilei, ferestrele indeplinesc si alte roluri, cu impact direct asupra bugetului si cheltuielilor lunare.
1.Izoleaza termic si fonic - in felul acesta se evita pierderile de energie termica si se reduc cheltuielile cu incalzirea. In plus te bucuri de liniste, protejat de zgomotul din exterior.
2.Protejeaza impotriva vizitelor nedorite - protectia antiefractie este un criteriu important in alegerea ferestrelor. Tine de siguranta si securitatea tuturor celor care locuiesc in casa.
3.Rol de design - proiectarea casei nu se refera numai la structura si functionaitate, ci si la elementele de design.Ferestrele pot fi un element de design al casei, tinand cont de marea varietate de forme si culori disponibile.
4.Sursa de lumina - ferestrele mari, care permit trecerea luminii solare ajuta la scaderea consumului de energie electrica utilizata pentru iluminarea artificiala in interior. Profiti astfel de o resursa gratuita - lumina, care contribuie in plus si la starea de bine.
Acum, ca te-am convins de utilitatea ferestrelor si de rolul important pe care il au asupra locuintei tale, sa vedem cand si cum le montezi.
Cand montam ferestrele
Inainte de montarea ferestrelor, sunt anumite reguli sau pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a profita la maxim de toate caracteristicile si beneficiile pe care ferestrele cu structura pvc si geam termopan le ofera.
Daca pe vremuri ferestrele clasice cu tocarie de lemn aveau rolul de a tine la distanta frigul si a permite unei brume de lumina sa patrunda in interior, iar montarea lor nu necesita conditii speciale, acum lucrurile s-au schimbat.
Momentul montarii ferestrei este la fel de important ca protectia pe care aceasta o ofera.
In principiu, regula de baza este ca fereasta se monteaza inaintea aplicarii termoizolatiei, dupa tencuirea peretilor.
O alta regula este aceea ca termoizolatia aplicata ulterior NU trebuie sa acopere tocaria ferestrelor.
In plus, la montare trebuie evitata crearea puntilor termice.
Puntile termice sunt zonele care raman in jurul tocariei ferestrei si permit schimbul de energie termica intre interior si exterior, daca nu sunt izolate corect.
Cu alte cuvinte, spatiul dintre toc si zid, pe unde se va pierde caldura din interior.
In concluzie, montarea geamurilor termopan este recomandata in procesul intermediar de finisare a constructiei.
Inainte de izolare si finisare.
Cum se monteaza ferestrele termopan
Am stabilit deja care este momentul cel mai bun pentru montarea ferestrelor.
Acum sa vedem cum anume se monteaza fereastra cu tamplarie pvc.
Desi, la prima vedere pare o operatiune simpla pe care o poate face oricine - iei tocaria o fixezi in golul de geam si o prinzi in suruburi, in realitate este o chestiune de finete pe care profesionistii o stapanesc foarte bine.
De ce de finete? In primul rand pentru ca o fereastra poate fi montata corect din punct de vedere tehnic, dar pot exista probleme de estetica, de aspect, spre exemplu.
Ai vazut vreodata o fereastra montata stramb din cauza ca golul de geam nu era construit drept? Tehnic, era montata corect, suruburi, spuma, tot ce trebuie.
Dar fereastra se vedea de la distanta ca este stramba, la propriu.
Un specialist va sti cum sa echilibreze si sa elimine astfel de situatii, pentru ferestre perfect drepte.
In ceea ce priveste montajul propriu-zis, regula cea mai importanta este aceea ca ferestrele se monteaza fara geamul termopan, care se fixeaza ulterior, dupa ce tamplaria este ferm fixata in zid.
Doua motive simple ar fi ca geamurile impiedica accesul la interiorul profilelor pvc pentru fixarea cu suruburile speciale si adauga greutate suplimentara, ceea ce face mai dificila manipularea ferestrelor.
Pasii pentru montare ar fi urmatorii:
- se stabileste locul exact al tamplariei, tinand cont de o distanta nu mai mare de 2 cm intre fereastra si zid.
- se fixeaza rama ferestrei
- se umple golul cu spuma poliuretanica si se lasa sa se intareasca
- se monteaza geamul termopan si se fac reglajele finale
- se taie si se curata excesul de spuma poliuretanica
Inainte de a incepe montarea este bine sa ai la indemana toate materialele si uneltele necesare, astfel incat procesul sa fie unul simplu de executat.
In mare, vei avea nevoie de:
- o bormasina cu rotopercutor si burghiu special pentru beton
- surubelnita electrica pentru infiletare mai usoara
- pene din lemn pentru fixarea tocariei
- nivela, care sa asigure montarea perfect dreapta a ferestrei
- ustensile pentru calarea geamului termopan
- suruburi speciale de montaj pentru tamplarie pvc
- spuma poliuretanica (si pistol de aplicare)
Alege pentru viitor
Alegerea tamplariei pvc cu geamuri termopan este o investitie pe care o faci pe termen lung.
Din acest motiv, este foarte important sa alegi ferestre de buna calitate, cu o garantie cat mai mare.
Dar si mai important este ca montajul ferestrelor sa fie facut de profesionisti care se vor asigura ca nu apar probleme ulterioare, care sa necesite interventii sau chiar schimbarea cu totul a ferestrei - implicit si cheltuieli suplimentare.
Pentru ca alegerea si montarea ferestrelor cu geam termopan tine de o planificare pe care trebuie sa o ai in vedere de la inceput, opteaza si pentru plase de insecte sau rulouri exterioare, care completeaza perfect beneficiile ferestrelor.
Un alt aspect important de care sa tii cont pe viitor este si curatarea si ingrijirea tamplariei pvc, astfel incat sa isi pastreze intacte proprietatile si aspectul stralucitor pentru un timp indelungat.
Gasesti aici cateva indicatii utile.
Iar daca alegerea ferestrelor termopan te pune in dificultate, specialistii Tesal te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere, potrivita nevoilor si bugetului tau.