-----------------------------------------------------------------
Cuprins:
1.Probleme care necesita reglaje
2.Verificarea rapida a alinierii corecte a usii
3.Cum se fac reglajele in functie de tipul de balamale ?
4.Reglaje la nivelul balamalei de tip steag
5.Ajustari in cazul balamalelor in forma de T
-----------------------------------------------------------------
Te „trage curentul” pe la usa termopan? Auzi vantul cum suiera pe langa usa si te trec fiorii?
Stai linistit, se poate sa aiba nevoie doar de cateva reglaje.
Tamplaria termopan face deja parte din peisajul cotidian si reprezinta o alternativa moderna preferata ferestrelor clasice din lemn.
Pe langa aspectul modern, alegerea are la baza si criterii legate de izolare fonica si izolare termica.
In esenta, tamplaria termopan, prin modul in care este construita, se inchide ermetic si izoleaza foarte bine incaperea in care este montata.
Dar exista cateva situatii in care trecerea timpului poate avea un impact asupra etansarii perfecte si curentii de aer pot fi simtiti pe langa tocurile geamurilor sau ale usilor.
Nu, nu este un defect de fabricatie.
Pur si simplu se intampla ca geamul sa se lase putin si sa se aseze diferit in balamale, ceea ce permite crearea unor mici fante prin care patrunde aerul.
Desigur, solutia poate fi sa apelezi la un specialist – dar daca garantia nu acopera reglajele sau a iesit din garantie, atunci se poate sa implice costuri suplimentare.
Si atunci? Ce solutie ai?
Solutia cea mai simpla si la indemana este aceea de a face chiar tu reglajele, iar noi te vom invata cum sa le faci.
Luam ca exemplu o usa de termopan si vedem impreuna ce reglaje sunt necesare.
Un avantaj al sistemelor moderne de tamplarie este acela ca permit ca astfel de reglaje sa se realizeze simplu, fara efort sau cunostinte de specialitate.
Probleme care necesita reglaje
Primul pas il reprezinta identificarea problemelor care necesita reglaje, si pe care le poti rezolva singur. Acestea pot fi de mai multe feluri:
- Simti aer care patrunde pe langa balamale
- Usa s-a deplasat in sus sau in jos si nu se mai inchide corect
- Probleme de presiune pe garnitura termopan si nu se mai etanseaza corect
Verificarea rapida a alinierii corecte a usii
Poti face si o verificare rapida asupra alinerii corecte a usii:
- Verifici daca colturile usii sunt aliniate cu cele ale cadrului usii. Este necesara chiar si verificarea unui singur colt pentru a-ti da seama daca exista diferente.
- Verifici daca usa este la nivel cu ajutorul unui boloboc.
- Exista spatii intre usa si cadrul usii?
Reglajele pentru usa de termopan se fac, ca si in cazul ferestrelor, de la nivelul balamalelor, insa trebuie tinut cont si de procesul de calare a sticlei.
Desigur, calarea este un procedeu complex ce implica si unelte speciale si de aceea este neaparat necesar sa apelezi la profesionisti, care vor remedia problema sigur si eficient.
Practic, aceasta presupune realiniera geamurilor in rama pentru optimizarea functionalitatii
O consecinta a unui procedeu de calare efectuat gresit este chiar spargerea ferestrei, si sigur nu doresti sa se intample asta.
Cum se fac reglajele in functie de tipul de balamale ?
In privinta balamalelor, ele pot fi de mai multe tipuri, si permit diferite tipuri de reglajele, in functie de acestea.
Balamalele tip steag (prima din stanga din imaginea de mai jos) sunt balamale de ultima generatie. Cele mai moderne usi termopan sunt dotate cu astfel de balamale, care permit reglaje pe inaltime, pe laterala dar si ajustari asupra presiunii si ajuta la deplasarea usii mai aproape sau mai departe de toc.
Balamalele in forma de T (balamaua din mijloc din imaginea de mai jos), care iti permit doar ajustari pe inaltime sau latime.
Balamale fixe (balamaua din dreapta din imaginea de mai jos), specifice modelelor mai vechi de tamplarie PVC. Acestea fie permit doar o ajustare pe laterala fie, cel mai des, nu permit reglaje.
In ceea ce priveste posibilele reglaje de la nivelul balamalelor, le vom analiza pe rand pentru o mai buna intelegere.
Reglaje la nivelul balamalei de tip steag
Reglajul pe inaltime care se realizeaza din partea de jos a balamalei, cu ajutorul unui imbus.
Reglajul pe laterala se face din zona capacului care acopera balamaua. Rotirea imbusului in directia acelor de ceasornic va face ca usa sa se deplaseze spre balama, in timp ce rotirea in sens invers acelor de ceasornic o va deplasa in directie opusa.
Reglajul presiunii se face din partea superioara a balamalei. Cu cat vei strange mai mult inbusul, cu atat se va exercita o compresie mai mare, usa apropiindu-se mai mult de cadrul usii.
Probleme posibile
Daca observi ca usa este prea jos, sau prea sus pe toata latimea sa, atunci va fi nevoie cel mai probabil de un fin reglaj pe inaltime.
Daca latura externa a usii este prea apropiata sau prea indepartata de cadrul usii pe toata lungimea sa, atunci problema poate necesita doar ajustare pe laterala.
Ajustarea Presiunii este necesara atunci cand observi ca usa nu se inchide etans pe verticala, desi lateralele sunt aliniate corect.
Odata cu trecerea timpului, insa, usa se lasa, astfel ca poti avea sentimentul ca atarna, ca s-a aplecat spre fata, de obicei spre un singur colt. In acest caz, este necesara ajustarea pe toate cele trei directii, pentru a realinia usa.
Ajustari in cazul balamalelor in forma de T
In cazul balamalelor in forma de T, ai doar doua ajustari posibile, care urmeaza cam aceleasi principii de mai sus.
- Ajustare pe laterala
- Presiune
Reglajul balamalelor poate parea dificil pentru un necunoscator, deoarece necesita multa precizie si rabdare.
Sunt necesare mai multe ajustari, la fiecare balama in parte, pana vei obtine alinierea optima a usii fata de cadrul acesteia.
Nu este o operatiune complicata, dar daca stii ca esti usor atehnic si preferi sa apelezi la cunoscatori, specialistii Tesal iti stau la dispozitie pentru reglaje de precizie, care sa te ajute sa iti pastrezi tamplaria termopan in cele mai bune conditii, pentru un timp indelungat.
Scrie-ne despre problema cu care te confrunti si vom fi bucurosi sa gasim o solutie.