--------------------------------------------------------------------
Cuprins:
1.Ce este condensul ?
2.Cum se produce condensul ?
3.Cum si cat de mult ne afecteaza condensul?
4.In ce situatii apare condens pe geamuri ?
5.Cum putem sa identificam cauza aparitiei condensului?
6.Ce faci concret
7.Solutii practice pentru a rezolva problema
8.Ce trebuie sa retii
--------------------------------------------------------------------
Cum sa scapi eficient de condensul din casa ta
Geamuri care transpira, aer umed si greu de respirat, mucegai si igrasie – un peisaj Bacovian, nu-i asa?
Copiii iti lasa desene vesele pe ferestrele aburite si nu stii daca sa te bucuri sau nu?
Poate te-ai saturat sa tot stergi picaturi de apa de pe geamuri?
Daca iti suna cunoscut ceea ce ti-am descris mai sus, atunci si tu te confrunti cu fenomenul denumit condens.
Este atat de neplacut sa fii mereu nevoit sa stergi picaturi de apa de la geam, sau mai rau, sa folosesti solutii chimice cu grad inalt de toxicitate pentru indepartarea petelor de mucegai sau chiar a igrasiei.
In aceste situatii, majoritatea celor care se lupta cu condensul, se grabesc sa dea vina pe geamurile termopan.
Dar oare, chiar sunt de vina intotdeauna geamurile termopan?
Hai sa vorbim putin despre condens.
Ce este condensul ?
In primul rand, Condensul este un fenomen natural ce se produce in prezenta mai multor factori care ii influenteaza aparitia, si reprezinta, trecerea apei din starea gazoasa in stare lichida.
Cum se produce condensul ?
In mod normal, ne gandim la condens atunci cand aerul cald si umed intra in contact cu suprafetele reci, insa fenomenul este mult mai complex, iar neintelegerea lui poate oferi solutii gresite pentru remedierea problemei.
Uite de ce.
Aerul din jurul nostru este format dintr-un amestec de gaze, unul dintre acestea fiind chiar apa – sub forma de vapori.
Tot in aer se produce un proces complex de echilibrare a cantitatii de gaze, astfel incat sa nu se intample dezechilibre majore ce ar avea impact asupra intregului mediu inconjurator.
Altfel spus, aerul poate tine o anumita cantitate de vapori, direct proportionala cu temperatura acestuia. Punctul in care se produce dezechilibrul si apa trece in forma lichida, se numeste punctul de roua.
Aici se produce condensarea.
Nicio grija, nu intram mai mult in detalii si nu venim cu definitii complexe de la Fizica :).
Cum si cat de mult ne afecteaza condensul?
Destul de mult...
Oamenii, prin structura lor, au nevoie de o umiditate a aerului situata in limita a 30 – 60% pentru a putea respira normal si a nu resimti eventuale dezechilibre in atmosfera.
Cand umiditatea scade sub acest nivel, aerul din incapere devine uscat si poate conduce, in timp, la diverse probleme respiratorii si mucoase nazale uscate si iritate, daca problema este neglijata.
Stii senzatia aceea neplacuta de nas si gat uscat cand te trezesti dimineata?
O problema si mai mare apare atuci cand umiditatea creste.
In acest caz se instaleaza condensul care se depune pe toate suprafetele din jur, intretinand o permanenta stare de umezeala in aer.
Ferestrele noastre transpira, mobila se umfla sau se deformeaza (se lasa), se simte umezeala in aer, care devine mai greu de respirat, iar cand fenomenul persista, deja isi fac aparitia petele de mucegai si mai apoi, chiar igrasia.
Dar impactul major este asupra sanatatii.
Astm, alergii, infectii respiratorii recurente...practic, casa ta devine mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor.
In ce situatii apare condens pe geamuri ?
Condensul la nivelul geamului termopan poate aparea in trei zone:
- Pe exterior
- Pe interior
- Intre geamuri
Dintre acestea, doar aparitia condensului intre geamuri poate fi un indicator al unui viciu de fabricatie sau a unei defectiuni aparuta in timp.
Interior
In interior, nivelul umiditatii poate creste in urma unor activitati obisnuite cum ar fi:
- gatitul
- spalatul si uscatul rufelor
- spalatul podelelor si al geamurilor
- calcatul cu aburi
- si chiar prezenta oamenilor in interior, prin respiratie
In acest caz, masuri simple precum asigurarea unei mai bune circulatii a aerului in incapere sunt suficiente pentru a preveni neplacerile pe care le-am amintit mai sus.
Exterior
Uneori, poate fi observata umiditate pe exteriorul ferestrelor, in special dimineata devreme, cand aerul de afara are o temperatura mai ridicata decat cea a geamului.
Fara a fi considerat defect, condensul exterior este chiar un indicator al eficientei izolarii termice.
Pe scurt, nu se realizeaza un schimb de caldura intre geamul interior si cel exterior, motiv pentru care geamul din afara va fi rece si reactioneaza la oscilatiile de temperatura.
Intre Geamuri
Adevarata problema o reprezinta condensul aparut intre geamuri si poate indica fie un defect de fabricatie, fie deteriorarea geamurilor in urma folosintei indelungate.
Este important, in acest caz, sa se faca o verificare minutioasa pentru a determina cauza, deoarece un geam termopan cu probleme pe partea de izolatie inseamna si o eficienta energetica mai scazuta.
Cu alte cuvinte, arunci pe fereastra banii pe care ii platesti pentru caldura. De ce spun asta? Pierzand caldura, va trebui sa incalzesti mai mult, ceea ce genereaza costuri mai mari.
In plus, pentru ca acest tip de condens se afla intre geamuri, nu poate fi indepartat pur si simplu si necesita verificare si interventie din partea profesionistilor, sau chiar inlocuirea geamului.
Cum putem sa identificam cauza aparitiei condensului?
Acum, ca am discutat despre aparitia condensului si despre cum te poate afecta, este important sa vedem ce putem face, concret.
In primul rand, avem nevoie sa identificam cauza reala care duce la producerea condensului in interior pentru a o gestiona corect.
- Se produce mult abur in casa atunci cand se gateste?
- Baia este aerisita corect cu geam sau sistem de ventilatie?
- Locuinta este noua sau a fost zugravita recent si peretii nu sunt complet uscati?
- Exista foarte multe plante in interior?
- Sursele de caldura sunt amplasate corect?
- Rufele sunt uscate in interior?
Toate aceste lucruri care par nesemnificative la o prima analiza, cumulate, genereaza umiditate ridicata in interior si favorizeaza aparitia condensului la nivelul ferestrelor.
Ce faci, repari sau schimbi?
O intrebare ce apare ori de cate ori ne confruntam cu problema condensului.
Din acest motiv, este esentiala identificarea cauzei corecte ce genereaza cresterea nivelului umiditatii, pentru a putea remedia eficient si a rezolva problema fara costuri suplimentare majore.
Sistemele moderne de geamuri termopan sunt dotate cu microventilatie, ce asigura un control eficient al nivelului umiditatii din interior si ajuta la o mai buna reglare a acesteia.
Unele sisteme de tamplarie pvc mai vechi, sau poate chiar mai slabe calitativ, nu indeplinesc toate conditiile pentru a asigura o eficienta energetica cat mai ridicata, iar condensul este prezent constant la nivelul geamului.
De multe ori, este necesara prezenta unui specialist care poate analiza obiectiv situatia, atat la nivelul geamurilor cat si in incaperea sau incaperile unde problema persista.
Specialistul poate oferi consultanta si, totodata, poate face si recomandari avizate asupra masurilor pe care le poti lua.
Ce faci concret
- aerisitul constant al incaperilor, chiar de 3-4 ori pe zi, cand este posibil
- instalarea de sisteme de ventilatie performante
- acolo unde cauza o reprezinta chiar geamurile si eventuale defectiuni ale acestora, probabil vei fi nevoit sa inlocuiesti garnituri si sisteme de etanseizare
- sau, varianta cea mai costisitoare, schimbarea geamului, daca problema se constata a fi de la tamplarie si nu poate fi remediata
Solutii practice pentru a rezolva problema
Umidificatorul reprezinta solutia in cazul unei umiditati scazute, ajutand la reglarea nivelului optim al umiditatii prin eliberarea de vapori de apa suplimentari.
Un exemplu ar fi chiar acele difuzoare folosite in aromaterapie, care ajuta pe plan local, de obicei in incaperea in care sunt amplasate.
Daca problema ta este, insa, umiditatea ridicata, solutiile pot fi orientate catre aparate de dezumidificare puternice care sa controleze si sa regleze umiditatea prin absorbirea excesului, sau solutii rapide si simple cum ar fi aerisirea permanenta a incaperii si, mai nou, montarea peretilor sau a decoratiunilor cu licheni stabilizati.
Lichenii sunt organisme naturale stabilizate, care se hranesc cu excesul de umiditate din incapere, pentru a-si mentine aspectul pufos si a ramane moi la atingere.
Dar reprezinta si un indicator al nivelului umiditatii, modificandu-si structura dramatic in prezenta aerului uscat – devin uscati si chiar casanti. In plus, au si proprietati antistatice si durata de viata de pana la 15 ani.
Indiferent de cauza ce sta la baza producerii umiditatii, alegerea unui sistem de tamplarie termopan cu eficienta ridicata, modern si sigur, este extrem de importanta.
Specialistii Tesal iti stau la dispozitie si te pot ajuta cu identificarea sursei condensului, oferindu-ti solutii imediate pentru problemele cu care te confrunti.
Iti oferim o gama completa de tamplarie pvc si aluminiu, ce iti asigura un sistem eficient de ferestre si usi cu bariera termica, pentru ca tu sa te bucuri de tot confortul casei tale.
Completeaza acest formular si solicita o oferta pentru Tamplarie PVC/Aluminiu
Ce trebuie sa retii
In primul rand, trebuie retinut faptul ca o foarte buna ventilare a interiorului locuintei ajuta la reglarea nivelului umiditatii.
Desigur nu vom putea sta in permanenta cu geamul deschis, mai ales iarna, dar alegerea unui sistem performant si modern de tamplarie, impreuna cu sisteme de dezumidificare si aerisirea periodica pot face o diferenta majora asupra mediului ambiant dar si asupra bugetului tau.
Controlarea aburului care se formeaza in casa, in urma diverselor activitati casnice, este o alta solutie care ajuta.
O hota buna la bucatarie, un ventilator in baie, un sistem de uscare a rufelor, sunt si ele solutii eficiente.
In concluzie, condensul cu care te confrunti in casa are multiple surse de provenienta, iar sistemul de tamplarie pvc nu se numara printre principalii vinovati.
Data viitoare cand te confrunti cu condensul, analizeaza atent conditiile din casa si vezi ce anume a stat la baza producerii lui, pentru a putea remedia problema.
Daca simti, insa, ca ai nevoie de ajutor, la Tesal iti stam la dispozitie cu evaluare, consiliere si sisteme de tamplarie performante, care ajuta la sporirea confortului tau si al familiei tale.
In plus, sistemele noastre reduc pierderile de energie termica si te ajuta sa economisesti, prin existenta mecanismelor performante de izolatie si microventilatie.
Vrei sa afli mai mult? Contacteaza-ne chiar acum!