Cuprins:
1.Tipuri de usi
2.Pregatirea montarii usilor
3.Cand se monteaza usa
4.Necesar pentru fixarea usii
5.Depozitarea usii inainte de montare
6.Cum se monteaza o usa
Renovarea sau constructia unei locuinte este o etapa prin care trecem cel putin o data in viata sau chiar de mai multe ori in cazul renovarii.
Preferintele noastre se schimba odata cu trecerea timpului, la fel cum apar in permanenta produse noi, materiale inovatoare, modele adaptate cerintelor, etc.
Renovarea, in sine, este un proces ce implica o serie de actiuni si etape ce trebuiesc planificate minutios pentru a avea totul pregatit la momentul potrivit.
Spre exemplu, atunci cand ai in plan si schimbarea usilor, planifica toate etapele premergatoare cum ar fi zugravitul, eventual schimbarea mobilei sau alte modificari pe care le faci, dar comanda din timp si usile, pentru a-ti fi livrate la momentul potrivit.
Montarea usilor este una dintre ultimele etape ale amenajarii unei locuinte, indiferent ca vorbim despre usa de la intrare ori despre usile de interior.
In cazul usilor, desi de cele mai multe ori le alegem pe criterii estetice, nu uita totusi sa tii cont si de alti factori precum utilitatea sau calitatea acestora.
Tipuri de usi
In functie de spatiul in care sunt montate, usile pot fi de mai multe feluri (poti alege dintr-o gama larga de modele si culori de aici)
1.Usi obisnuite, clasice.
Usile clasice sunt disponibile intr-o mare varietate de modele si culori, putand fi realizate din lemn, structurate sau celulare.
2.Usi culisante.
Confectionate dintr-o mare varietate de materiale precum lemn, sticla, PVC, inox, aluminiu, iar ca optiune de montare, acestea pot fi incastrate sau la vedere.
Ideale pentru spatiile de trecere sau cele care nu ofera o anvergura suficienta pentru deschiderea unei usi obisnuite.
3.Usi batante.
Sunt ideale in spatiile cu trafic intens deoarece permit deschiderea in ambele sensuri de trecere.
Si in cazul acestora, materialele din care sunt confectionate pot fi diverse.
Tinand insa cont de modul in care sunt de obicei compartimentate locuintele noastre, cel mai frecvent utilizat model de usa este cel clasic.
La acest model de usa vom face si noi referire in continuare, pentru a vedea etapele corecte de fixare si montare.
Pregatirea montarii usilor
Daca ai ajuns la partea de montare a usilor in cazul unei renovari, probabil trebuie sa inlocuiesti usile deja existente.
In acest caz, daca nu ai in plan reutilizarea lor, nu ai motive sa acorzi foarte mare atentie etapei de demontare a usilor vechi.
Iata ce ai de facut:
- Desurubeaza balamalele si scoate foaia de usa
- Tocul necesita, de obicei, putin mai multa munca, fiind fixat destul de bine in zid.
- Daca ai la indemana un fierastrau, il poti taia in bucati si te poti folosi de o ranga pentru indepartarea acestora.
- Ultima etapa este aceea de curatare a resturilor de spuma poliuretanica si de tencuiala ramase in golul de zid.
Cand se monteaza usa
Pentru a evita bataile de cap ulterioare, este recomandat ca usile sa se monteze tinand cont de urmatoarele etape:
- dupa terminarea lucrarilor de zidarie si montarea pardoselilor, pentru evitarea deteriorarii usilor (zgarieturi, pete, etc.).
- dupa uscarea completa a tencuielii, altfel risti ca tocul usii sa traga umezeala din perete si sa se deformeze
- dupa verificarea si masurarea golului de zid care trebuie sa fie egal, cu unghiuri de 90°
Necesar pentru fixarea usii
Pentru aceasta etapa ai nevoie de o serie de unelte:
- surubelnita
- boloboc
- ciocan
- pene
- tub cu spuma poliuretanica
- distantieri ajustabili
Depozitarea usii inainte de montare
Spuneam la inceput ca este important sa planifici foarte atent fiecare etapa, astfel incat sa ai materialele necesare atunci cand ai nevoie de ele.
In cazul usilor, fiind vorba de obiecte voluminoase, este bine sa iti fie livrate cat mai aproape de montarea lor, pentru a elimina pe cat posibil depozitarea - mai ales daca spatiul nu iti prea permite.
Totusi, in cazul depozitarii usilor pana la montare, tine cont de urmatoarele aspecte:
- depoziteaza usile intr-un spatiu uscat, fara schimbari majore de temperatura sau umiditate, mai ales daca usa este din lemn
- pentru a evita deformarea, sprijin-o de un perete pe verticala sau orizontala, pastrand un unghi de inclinare de aprox. 20°
- indeparteaza folia protectoare doar dupa finalizarea montajului pentru a pastra intact aspectul usii
- in cazul usilor de interior, temperatura in incapere nu trebuie sa fie sub 10° si nici umiditatea din aer sa nu depaseasca 65%
Cum se monteaza o usa
Montarea usii are loc in doua etape, respectiv montarea initiala a tocului si ulterior montarea foii de usa.
Montarea tocului in golul de zid:
- pastreaza o distanta minima de 1 - 1.5 cm deasupra pardoselii
- ai grija sa protejezi tocul cu banda adeziva de hartie sau cu folie, pentru a evita zgarierea sau patarea cu spuma poliuretanica
- pozitioneaza tocul pe verticala si ajusteaza pozitia cu ajutorul bolobocului
- fixeaza-l temporar cu ajutorul penelor de lemn
- delimiteaza pozitia finala a usii in golul de zid montand intre exteriorul tocului si zid distantiere de lemn care sa fixeze tocul
- fixarea tocului in zid este recomandat sa se faca cu minim 2 suruburi pe fiecare latura, preferabil cu 3 suruburi, mai ales pe latura cu balamalele, care sustine intreaga greutate a usii
- gaurile pentru suruburi vor fi facute de jos in sus, la 25 cm - 1 m - 1,75 m (in cazul usii cu inaltimea standard de 2m)
- fixeaza provizoriu foaia de usa in balamale si verifica aspectul si pozitia (las-o in toc min. 12h, pana la uscarea completa a spumei)
- umezeste suprafata de lucru cu apa inainte de aplicarea spumei poliuretanice - apa activeaza spuma si ajuta la expandarea acesteia, asigurand si o mai buna aderenta
- aplica spuma poliuretanica de jos in sus in golul de zid, de jur imprejurul usii
- dupa intarirea spumei poti indeparta penele de fixare si distantierii ajustabili
- daca spatiul dintre toc si perete este mai mare de 2 cm se ajusteaza cu polistiren, lasand insa loc pentru umplerea cu spuma
- la final indeparteaza excesul de spuma si curata eventualele pete sau resturi (gasesti aici mai multe sfaturi utile)
Montarea finala a usii:
- mai intai regleaza bine balamalele
- aseaza foaia de usa in balamale si fixeaz-o prin inchiderea si deschiderea repetata a usii
- dupa pozitionarea corecta, monteaza broasca si manerul
Desigur, pentru multi dintre noi montarea usilor fara ajutorul unui specialist poate sa nu fie o optiune pe care sa o luam in calcul, mai ales daca nici indemanarea nu este unul dintre punctele noastre forte.
Totusi, daca simti ca ar fi momentul sa faci o incercare, vei stii ce ai de facut pentru ca usa sa fie montata fara cusur.
Nimeni nu isi doreste o usa stramba in casa, nu-i asa?
Iar daca te decizi, in final, sa lasi treaba asta pe mana celor mai priceputi, alege o usa Porta Doors din portofoliul Tesal, iar specialistii nostri se vor asigura ca te bucuri pe deplin de alegerea facuta.